Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Biblioteket har 23 st diktafoner tillgängliga för utlån. Du kan reservera diktafonen i bibliotekets sök.

Får jag spela in intervjuer utan diktafon?

Vid insamling får endast verktyg och tjänster som tillhandahålls av högskolan användas. Du får alltså inte spela in intervjuer t.ex. med din smartphone, laptop eller till dina egna molnlösningar så som Google Drive eller Dropbox.

Om du inte har möjlighet att låna en diktafon (t.ex om du är distansstudent) så kan du spela in med hjälp av högskolans programvara, Microsoft 365, vilken kan laddas ner som en app till mobiltelefonen. Du kan läsa mer om hur du ska hantera inhämtning av personuppgifter och vilka inspelningsmetoder som är tillåtna på studentsidorna. OBS! Logga alltid in med ditt studentkonto.

Spela in med Microsoft 365 app

Så använder du diktafonen

Kom ihåg att testa diktafonen innan användning, se till så att den har tillräckligt med batteri och lägg den gärna på ett mjukt underlag, t.ex. en duk, under intervjun för att slippa eko och andra ljud från bordet. 

Inspelningen blir i formatet .wma.

För att spela in:

  1. Tryck på diktafonens av/på-knapp
  2. Tryck på knappen med en mapp på för att välja vilken mapp du vill spela in i. Diktafonen har fem olika mappar du kan välja på.
  3. Skjuv/tryck på inspelningsknappen för att börja spela in. REC syns på displayskärmen att inspelningen är igång.
  4. För att stänga av inspelningen, tryck/skjuv tillbaka inspelningsknappen.
  5. För att lyssna på dina inspelningar, använd dig av fram/bak-knapparna för att bläddra bland filerna (.wav) och tryck på play/pause-knapp för att spela upp.

OBS! Kom ihåg att radera de inspelade filerna när du är klar med din överföring och ska lämna tillbaka utrustningen. Detta gör du antingen via PC eller genom att trycka på papperskorgs-knappen på diktafonen när den aktuella filen är synlig på displayen.

Du kan även läsa mer om diktafonens användningsområden via Olympus egen webbsida eller följa denna instruktionsvideo:

Se en instruktionsfilm på Youtube om hur du använder diktafonen

Hittar du inte dina filer? 

Ibland kan man ha råkat spela in i fel mapp. Kolla igenom diktafonens alla fem mappar när du letar efter din inspelning.

Lånetid

Diktafonen har två veckors lånetid. Du har även möjligheten att förlänga lånet två gånger om ingen står i kö på den. Du förnyar lånet via ditt bibliotekskonto.

Du kan även ställa dig i kö på eller reservera utrustningen genom att söka på "diktafon digilab" i bibliotekets sök.

Diktafoner kan inte lånas via post (t.ex till dig som distansstudent) utan du behöver besöka biblioteket infodisk för att låna.

Du får endast låna en diktafon åt gången.

Senast uppdaterad