Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Vem får beställa?

Vi lånar in böcker och beställer kopior på artiklar från andra bibliotek åt dig som är student, forskare eller anställd vid Högskolan Väst samt student vid annan högskola/universitet i Sverige. Om du inte tillhör någon av de här grupperna ska du i stället vända dig till ditt närmaste folkbibliotek.

Studerar du på distans hänvisar vi dig först och främst till ditt lokala bibliotek för fjärrlån av böcker. Vill du beställa kopior på artiklar gäller samma villkor som för campusstudenter. Läs mer om distansstudier.

Vad kan du efterfråga?

De böcker och artiklar som du beställer ska ha anknytning till dina studier eller till den undervisning och forskning som bedrivs på högskolan.

Böcker som redan finns på biblioteket, men som för tillfället är utlånade, lånas inte in. Reservera boken i vår söktjänst istället. Material som finns på stadsbiblioteken i Trollhättan eller Vänersborg lånas inte in.

Fjärrlån

Vi kan inte fjärrlåna hela e-böcker, men kan beställa kopior på kapitel, eller köpa e-boken.

Referenslitteratur och kurslitteratur går inte att fjärrlåna men kan köpas in. Hela tidskriftsnummer och examensarbeten går inte att fjärrlåna.

Inköp

  • Media köps in utifrån utbildningarnas och forskningens behov.
  • All kurslitteratur köps in och ska finnas tillgängligt för dig som läser på Högskolan Väst.
  • Elektronisk form prioriteras vid inköp då detta ger störst tillgänglighet.
  • Fjärrlåneönskemål ses alltid som inköpsförslag

Lånetid och leveranstid

Lånetiden för fjärrlånade böcker varierar och bestäms av det utlånande biblioteket. Ofta har du en kortare garanterad lånetid samt en längre tid då du kan behålla boken om inte någon annan efterfrågar den.

Ett inköp av tryckt bok tar mellan 1-3 veckor. Inköp av en e-bok kan du få access till på några dagar. Om det är bråttom beställ fjärrlån, vilket oftast tar 3-10 dagar. Under semestertider och storhelger kan det ta längre tid eller om boken kommer från utländska bibliotek/återförsäljare.

Fjärrlånade böcker hämtas och återlämnas på högskolebiblioteket. Detta gäller även för dig som är distansstudent. En del fjärrlån får inte lånas hem utan måste läsas på biblioteket.

Beställda artiklar skickar vi till dig via post tillsammans med information om betalning. Du som arbetar på Högskolan Väst får dina kopior via internpost eller mejl om det är tillåtet. Kopior av artiklar levereras ofta snabbare än böcker.

Kostnader

Artikelkopior kostar 40 kr för studenter på Högskolan Väst, och 80 kr för externa studenter. Betalning sker med swish, kort eller bankgiro.

Förkomna eller skadade fjärrlån ersätts av låntagaren.

Hur beställer jag?

Om artikeln eller boken inte finns i vår söktjänst eller via Google Scholar kan du använda formuläret längst ner på denna sida för att göra en beställning. Beställningarna är bindande och kan inte avbeställas när biblioteket skickat vidare ditt önskemål.

Du kan även beställa via våra sökfunktioner:

Böcker

I Libris hittar du litteratur som finns på andra bibliotek i Sverige. Om du beställer fjärrlån ofta är det smidigt att skaffa ett låntagarkonto i Libris och beställa själv. I fältet "lånekortsnummer" ska du fylla i ditt personnummer. 

Artiklar

I våra databaser går det att söka upp artiklar vi inte har tillgång till. Då kan du beställa direkt i databasen genom att klicka på länken "Beställ via biblioteket".

Omlån

Du får ett krav på din fjärrlånade bok när det utlånande biblioteket vill ha den åter. Lämna tillbaka lånet, eller be om förlängd lånetid genom att mejla oss. Du får svar på din förfrågan så fort vi fått besked från det långivande biblioteket.

Pluggar du på distans?

Som distansstudent kan du få även få vårt egna material hemskickat. Om du som är distansstudent vill beställa hem kursböcker, läs mer på sidan för distansstudier.

Beställ fjärrlån eller inköp

Jag vill beställa ett
Vi behöver ditt samtycke till att behandla de uppgifter som du lämnar om dig själv i formuläret. Uppgifterna behövs för att kunna koppla din fråga / beställning till ditt låntagarkonto hos biblioteket. Ditt mejl kommer raderas efter ärendet är slutfört. Läs mer om hur Högskolan Väst behandlar dina uppgifter och vilka rättigheter du har på hv.se/dataskydd
Senast uppdaterad