Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Lånekort och lånevillkor

Som distansstudent behöver du inget fysiskt lånekort, du får ett konto hos oss så fort du är registrerad på en utbildning hos oss. När du måste logga in i bibliotekets söktjänst för att t. ex. beställa böcker så använder du ditt HV-användarnamn och lösenord.

Är du inskriven som distansstudent har du möjlighet att få böcker hemsända (inom Sverige). Denna tjänst är för dig som inte bor i städerna Trollhättan eller Vänersborg. Vid försenad återlämning tar biblioteket ut avgift enligt gällande låneregler. På grund av våra låneregler med garanterad lånetid på 14 dagar skickar vi inte böcker utomlands.

När du ska skicka tillbaka böckerna så står du själv för returportot. Tunga eller skrymmande böcker, t.ex lagboken, skickas som paket vilket innebär en ökad portokostnad. Om du är osäker på hur stor boken du vill låna är så kan du dels kolla upp antalet boksidor i bibliotekets sök eller kontakta oss så hjälper vi dig. Tänk på att använda tillräckligt mycket returporto annars kommer du behöva komplettera din försändelse hos posten samt att din inlämning blir försenad. Du kan se aktuell kostnad för porto på Postnords hemsida.

Sök och beställ böcker och artiklar

I vår söktjänst reserverar du böcker som du vill få hemsända. För att kunna reservera krävs att du har registrerat dig på studentportalen/Mitt konto.

  1. Sök upp boken/böckerna du vill reservera i vår söktjänst
  2. Klicka på "Åtkomstalternativ" (Access Options) och sen "Reservera boken / Place a hold"
  3. Logga in med ditt användarnamn och lösenord
  4. Klicka på "Bekräfta reservation".
  5. Skicka ett mejl till bibliotek@hv.se med ditt namn, personnummer och vilka böcker du vill låna. Ange gärna att du är distansstudent och vill få boken hemskickad.

Om boken som du vill låna redan är utlånad så reserverar du boken på samma sätt som ovan. Därefter behöver du vänta på att du får ett mejl om att boken står på väntehyllan. När du fått mejlet, hör av dig till bibliotek@hv.se med ditt namn, personnummer och ange att boken står på väntehyllan. Ange gärna att du är distansstudent och vill få boken hemskickad.

Visst material lånas inte ut, t ex referenslitteratur. Tidskrifter lånas heller inte ut, men du kan beställa artikelkopior.

Tänk på att

Fjärrlån innebär att vi lånar in material som vi inte själva har från andra bibliotek. Bor du utanför Trollhätteområdet och behöver fjärrlåna böcker ska du i första hand kontakta ditt kommunbibliotek. Är det artiklar du önskar är det mest fördelaktigt att beställa via oss.

Prislista fjärrlån

Har du en fråga? 

Kontakta oss varje vardag på chatt eller zoom (länk finns i sidfoten) eller ställ din fråga i formuläret nedan

Vi behöver ditt samtycke till att behandla de uppgifter som du lämnar om dig själv i formuläret. Uppgifterna behövs för att kunna koppla din fråga / beställning till ditt låntagarkonto hos biblioteket. Ditt mejl kommer raderas efter ärendet är slutfört. Läs mer om hur Högskolan Väst behandlar dina uppgifter och vilka rättigheter du har på hv.se/dataskydd
Senast uppdaterad