Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Kopiera för privat bruk

Du får inte kopiera hela innehållet i en bok eller tidning, men för privat bruk är det tillåtet att kopiera:

  • ett begränsat avsnitt, t.ex. ett kapitel i en bok
  • en dikt
  • en tidningsartikel

Tänk på att du kan fråga upphovsmannen om lov för att eventuellt få tillstånd att använda upphovsskyddat material, berätta i samband med förfrågan att texten eller bilden ska användas i akademiska sammanhang, det kan göra det enklare att få tillstånd.

Det är tillåtet att bränna ett eget exemplar av en inköpt cd-skiva, kopiera film från TV, samt kopiera material som lagts ut på Internet med upphovsmannens tillstånd.

Kopiering inom tjänsten

Genom en kopieringslicens som Högskolan Väst har tecknat, får anställda ta fotokopior ur utgivna böcker, tidningar och tidskrifter och sprida kopiorna till övriga anställda.

Detta gäller förutsatt att man kopierar max 15%, dock inte mer än 15 sidor, ur en bok, tidning eller tidskrift. Personal har dock alltid rätt till ett kopierat exemplar inom ramen för licensen.

Avtalet gäller endast fotokopior. Digitalt material, såsom utskrifter, omfattas inte av avtalet

Mer om kopiering

Elektronisk publicering

För att få publicera ett arbete på internet krävs ett godkännande av upphovsmannen. I likhet med vanliga monografier är studentuppsatser automatiskt skyddade av upphovsrättslagen.

Kontakt


Senast uppdaterad
Kontakta webbredaktionen om något inte fungerar på webbplatsen