Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Vad är forskningsdata?

Forskningsdata är det material som har samlats in eller genererats av forskare genom ett projekt för att tjäna som underlag till vetenskapliga analyser och validering av forskningsresultat. Forskningsdata kan vara allt från mätresultat och observationer till datakod, bilder och ljudfiler.

Vad finns det för krav?

Datan är en viktig del av forskningen och idag ökar andelen forskningsfinansiärer och myndigheter som arbetar för att tillgängliggöra forskningsdata samt att bevara den långsiktigt. Livslängden för data ofta är längre än det forskningsprojekt som den samlades in under. Data kan analyseras om eller omarbetas i uppföljningsprojekt och kan återanvändas av andra forskare. För att uppfylla detta så krävs att hanterandet av data sker på ett korrekt sätt. En vägledning i detta är FAIR-principerna.

Vem äger forskningsdatan?

Forskaren äger inte själv sin forskningsdata. Om forskningen bedrivits till exempel vid universitet eller högskolan så är det lärosätet som äger datan som därmed blir en allmän handling. Eftersom Högskolan Väst är en myndighet tillämpas offentlighetsprincipen, vilket innebär att allmänna handlingar kan begäras ut från allmänheten så länge de inte omfattas av en sekretessbestämmelse eller annan relevant lagstiftning. 

Gör en plan för din forskningsdata

Datahanteringen ska vara hållbar och effektiv vilket innebär att organisation, dokumentation, lagring, bearbetning, arkivering och bevarande samt delning av data är en del av en forskningsverksamheten. Läs mer om hur du bör hantera din forskningsdata på Researchdata.se (från Svensk Nationell Datatjänst, SND).

Delarna i en datahanteringsplan

En datahanteringsplan (DHP) är ett dokument som används för att beskriva hur forskningsdata hanteras före, under och efter ett forskningsprojekt eller forskningsstudie. Detta är ett levande dokument som uppdateras kontinuerligt under hela forskningsprocessen. I planen ingår:

  1. En översikt över projektet
  2. Hantering av skyddsvärda data
  3. Planering inför datainsamling och dataproduktion
  4. Hur datamaterialet ska dokumenteras och enligt vilka rutiner
  5. Hur datan ska organiseras
  6. Kostnad
  7. Hur datan ska bevaras och göras tillgänglig

DHP belyser olika aspekter av datahantering t ex insamling, dokumentation, bearbetning, lagring och arkivering för att möjliggöra återanvändning av forskningsdata i framtida forskning. Hur denna dokumentation ser ut beror på disciplin, typ av data och krav från lärosätet, externa finansiärer eller tidskrifter.

Senast uppdaterad