Hantering av forskningsdata
Forskningsdata ska hanteras så öppet som möjligt – så stängt som nödvändigt.
Vad är forskningsdata?
Forskningsdata är det material som har samlats in eller genererats av forskare genom ett projekt för att tjäna som underlag till vetenskapliga analyser och validering av forskningsresultat. Forskningsdata kan vara allt från mätresultat och observationer till datakod, bilder och ljudfiler.
Vad finns det för krav?
Datan är en viktig del av forskningen och idag ökar andelen forskningsfinansiärer och myndigheter som arbetar för att tillgängliggöra forskningsdata samt att bevara den långsiktigt. Livslängden för data ofta är längre än det forskningsprojekt som den samlades in under. Data kan analyseras om eller omarbetas i uppföljningsprojekt och kan återanvändas av andra forskare. För att uppfylla detta så krävs att hanterandet av data sker på ett korrekt sätt. En vägledning i detta är FAIR-principerna.
Vem äger forskningsdatan?
Forskaren äger inte själv sin forskningsdata. Om forskningen bedrivits till exempel vid universitet eller högskolan så är det lärosätet som äger datan som därmed blir en allmän handling. Eftersom Högskolan Väst är en myndighet tillämpas offentlighetsprincipen, vilket innebär att allmänna handlingar kan begäras ut från allmänheten så länge de inte omfattas av en sekretessbestämmelse eller annan relevant lagstiftning.
Gör en plan för din forskningsdata
Datahanteringen ska vara hållbar och effektiv vilket innebär att organisation, dokumentation, lagring, bearbetning, arkivering och bevarande samt delning av data är en del av en forskningsverksamheten. Läs mer om hur du bör hantera din forskningsdata på Researchdata.se (från Svensk Nationell Datatjänst, SND).
Delarna i en datahanteringsplan
En datahanteringsplan (DHP) är ett dokument som används för att beskriva hur forskningsdata hanteras före, under och efter ett forskningsprojekt eller forskningsstudie. Detta är ett levande dokument som uppdateras kontinuerligt under hela forskningsprocessen. I planen ingår:
- En översikt över projektet
- Hantering av skyddsvärda data
- Planering inför datainsamling och dataproduktion
- Hur datamaterialet ska dokumenteras och enligt vilka rutiner
- Hur datan ska organiseras
- Kostnad
- Hur datan ska bevaras och göras tillgänglig
DHP belyser olika aspekter av datahantering t ex insamling, dokumentation, bearbetning, lagring och arkivering för att möjliggöra återanvändning av forskningsdata i framtida forskning. Hur denna dokumentation ser ut beror på disciplin, typ av data och krav från lärosätet, externa finansiärer eller tidskrifter.
Söka efter befintlig data till dina projekt
Öppet tillgängliga forskningsresultat och forskningsdata kan du hitta och återanvända i ny forskning. Forskningsdata som tillgängliggjorts via repositorier blir sökbara, citerbara, ger ökade möjligheter till genomslag, meritering samt öppnar upp för framtida samarbeten.
Dela din forskningsdata
Hur du som forskare ska dela din forskningsdata beror mycket på vilken slags data det handlar om, till exempel kräver videoinspelningar med barn ett annat förfarande än data om jordprover.
Det finns flera olika sätt att publicera och tillgängliggöra data. Forskningsdata kan publiceras ihop med en publikation eller som ett eget dataset. Ibland tillgängligörs datan på ett förlags webbplats, men ännu vanligare är att den deponeras i ett så kallat datarepositorium.
Forskare kan få stöd både från högskolan och på nationell nivå
På Högskolan Väst arbetar funktionen Data Access Unit (DAU) med att ge stöd åt lärosätets forskare och doktorander samt möjliggöra att forskningsdata som produceras görs sökbar, tillgänglig och möjlig att återanvända. I funktionen samlas en rad olika kompetenser som är viktiga för forskare att rådgöra med gällande forskningsdata; bibliotekarie, avtalsjurist, arkivarie, systemtekniker och representant från Grants and Innovation Office.
DAU erbjuder t.ex. utbildning och support i frågor gällande datahantering och dokumentation samt ta emot dataset med tillhörande beskrivningar som behöver granskas för att se till att de håller tillräcklig kvalitet för att kunna tillgängliggöras och återanvändas. Kontakta DAU via forskningsdata@hv.se.
Svensk Nationell Datatjänst, SND
SND är ett konsortie som består av 9 lärosäten i Sverige. Utöver detta finns även ett nätverk som består av 40 lärosäten och andra organisationer, där Högskolan Väst ingår. Konsortiet arbetar med att utbilda och informera lärosäten och organisationer kring forskningsdata på nationell nivå. På deras webbsida finns fördjupande material kring forskningsdatans olika aspekter.
På de nio lärosäten som driver SND finns så kallade domänspecialister (Dospar). De är experter inom olika forskningsområden som stöttar dig som forskare gällande forskningsdata. Dosparna fungerar som en brygga mellan forskarsamhället, forskargrupper, repositorier och de lokala DAU-enheterna.