Biblioteket:

• Har du ett NAIS-besked om tillgång till talböcker registrerar biblioteket studenter för talbokskonto på MTMs bibliotek Legimus för egen nedladdning av böcker.
  • Fyller på ditt utskrifts-/kopieringskonto vid uppvisande av NAIS-besked.
  • Beställer nyproduktion av obligatorisk kurslitteratur som inte finns inläst. Det tar ca åtta veckor innan boken är färdig. Se formulär Beställ inläsning av kurslitteratur.

Samordnaren:

• Erbjuder samtal för start kring riktat pedagogiskt stöd utifrån dokumenterad funktionsnedsättning
  • För att ansöka om riktat pedagogiskt stöd se webbsidan Ansökan om riktat pedagogiskt stöd
  • Förmedlar kontakt med biblioteket
  • Erbjuder gemensam planering utifrån kursen/programmets utseende och dina behov
  • Ger dig tillgång till högskolans resursrum som ligger i biblioteket

Aktuell information

Här finns samlad information om aktuella störningar och problem i appen Legimus eller legimus.se

Talsyntes (Tortalk)

På högskolans datorer finns talsyntesen TorTalk installerad. Med TorTalk kan du lyssna på all text på din datorskärm till exempel e-böcker, låsta PDF-filer och text på inskannade bilder. Det är en talsyntes som är ett bra hjälpmedel för personer som behöver läs- och skrivstöd men även för dig som vill variera din studieteknik eller som har ett annat modersmål än svenska.

Alla studenter och medarbetare vid Högskolan Väst kan ladda ned TorTalk till sin egen dator. Programmet laddas ner via sidan Programvaror - student och är gratis.

Se föreläsningar om TorTalk och studieteknik med hjälp av talsyntes av Tor Ghai längre ner på sidan.

stödprogram vid skrivande (saida, spellright, stava rex)

På högskolans datorer finns det program du kan använda som stöd när du skriver egna texter. Med dessa program får du stöd i rättstavning, grammatik och ordprediktion.

Stava Rex är ett avancerat rättstavningsprogram som rättar stavfel och grammatikfel på svenska.
SpellRight är ett avancerat rättstavningsprogram som rättar stavfel och grammatikfel på engelska.
Saida är programmet som föreslår ord medan du skriver, även vid felstavningar.

Alla studenter och medarbetare vid Högskolan Väst kan ladda ned programmen till sin egen dator. De laddas ner via sidan Programvaror - student och är gratis.

Basårsutbildning

Vi beställer kurslitteratur till högskolans basårsutbildning. Dock läses inte titlar in som redan finns anpassade, till exempel de titlar som finns att köpa av Inläsningstjänst.

Se även sidan om att Studera med funktionsnedsättning.