Biblioteket:

• Registrerar studenter för konto hos MTM och Egen nedladdning av böcker.
  • Om så önskas beställer biblioteket hem materialet
  • Fyller på ditt utskrifts-/kopieringskonto.
  • Beställer nyproduktion av obligatorisk kurslitteratur som inte finns inläst. Det tar ca åtta veckor innan boken är färdig. Se formulär Få en kursbok inläst via bibliotekets webb.
  • Tillhandahåller talsyntesen TorTalk på alla datorer i biblioteket. Behöver du hjälp kontaktar du vår personal alternativt kollar webbsidan för programmet.

Samordnaren:

• Erbjuder pedagogiskt stöd som exempelvis anpassad tentamen/examination
  • Förmedlar kontakt med biblioteket
  • Erbjuder gemensam planering utifrån kursen/programmets utseende och dina behov
  • Ger dig tillgång till högskolans resursrum

Läsa i mobilen

Vill du läsa talböcker i mobilen kan du använda appen Legimus. Det finns andra appar som fungerar mer eller mindre bra med MTMs talböcker. Se sidan hos Legimus med information om dem.

Aktuell information

Nya rutiner för delleveranser

Erbjudande om att få delleveranser kommer nu att gå ut direkt via mail till alla som har beställt en talbok som läses in med mänsklig inläsare. Kontrollera därför att du har rätt mailadress via legimus.se och ditt konto där. Förändringen kommer att göra det tydligare för studenterna att delleveranser är en möjlighet när man väntar på sin talbok."

Talsyntes (Tortalk)

På högskolans bibliotek finns talsyntesen TorTalk installerad på alla datorer. Med TorTalk kan du lyssna på all text på din datorskärm samt e-böcker, låsta PDF-filer och text på inskannade bilder. Det är en talsyntes som är ett bra hjälpmedel för personer som behöver läs- och skrivstöd men även för dig som vill variera din studieteknik eller som har ett annat modersmål än svenska.

Alla studenter och medarbetare vid Högskolan Väst kan ladda ned TorTalk till sin egen dator. Programmet laddas ner via studentsidan och är gratis.

Basårsutbildning

Vi beställer kurslitteratur till högskolans basårsutbildning. Dock läses inte titlar in som redan finns anpassade, till exempel de titlar som finns att köpa av Inläsningstjänst.

Se även sidan om att Studera med funktionsnedsättning på studentsidorna.

Ordlista

Legimus:
Latin för "Vi läser"

Daisy:
Daisy är en digital publiceringsstandard som utvecklas genom internationellt samarbete. Daisy är inte lika med talbok. I Daisy-format kan man också publicera t.ex. e-böcker och talböcker som har både ljud och text.

Daisy är en förkortning av engelskans Digital Accessible Information SYstem. Ordet Daisy kan skrivas antingen som akronym (med stora bokstäver) eller som egennamn (med stor bokstav i början).

EasyReader:
Läsprogram för talböcker för PC

ReadHear Mac:
Läsprogram för talböcker för Mac

Zip:
Zip är ett filformat som står för komprimerad arkivfil, det vill säga en datafil som är komprimerad (hoppackad) och därmed tar mindre lagringsutrymme, och som även kan innehålla många olika filer.

• Registrerar studenter för konto hos MTM och Egen nedladdning av böcker.
  • Om så önskas beställer biblioteket hem materialet
  • Fyller på ditt utskrifts-/kopieringskonto.