Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Quick Start

Tryck och håll ned strömbrytaren (Ø) i 3 sekunder för att slå på mottagaren (RX). Tryck och håll ned strömbrytaren (Ø) i 3 sekunder för att slå på sändaren (TX). Enheterna kommer redan att vara ihopparade och börja sända ljud; sändaren kommer att använda den inbyggda mikrofonen. Fäst det medföljande vindskyddet om det behövs. Om så önskas, anslut medföljande ”mygga” och sändaren kommer automatiskt att byta ljudingång. Anslut mottagaren till mikrofon/ljudingången på en kamera eller smartphone. 

Används en smartphone rekommenderas i de flesta fall den röda sladden med en svart och en grå ände, där den grå änden går in i telefonen (3,5mm TRS till TRRS). OBS! Läs mer för användning av Apple Lightning-kontakt.

Används en kamera rekommenderas den röda sladden med två svarta ändar (3,5mm TRS).

RX

Här kan man korrigera ljudkänsligheten (gain, dB) samt återskapa kopplingen om mottagare och sändare tappat koppling. 

Om parning krävs:

  1. Tryck och håll ned parningsknappen i 3 sekunder. Signalstyrkeikonen på skärmen kommer att börja blinka 
  2. Tryck en gång på strömbrytaren (Ø) på sändaren. TX och RX bör para ihop omedelbart.

TX

Sändaren har två LED-indikatorer, den ena visar batterinivå och den andra visar om en lyckad parkoppling har åstadkommits mellan sändaren och mottagaren.

Stadigt ljus = Kopplad och överför till en mottagare

Långsam blinkning = Ej ansluten till mottagaren eller utanför räckvidd

Snabb blinkning = I parningsläge (kommer att avslutas efter 3 sekunder)

Laddning

Laddning av enheterna sker via USB-C. I det mellersta facket hittar du en laddare med kapacitet att ladda både sändaren och mottagaren, samt två USB-2.0 till USB-C sladdar. 

Tips

Gör alltid en testinspelning innan det är dags att spela in på riktigt. Man får då en möjlighet att se så att telefonen eller kameran plockar upp ljud från rätt källa men också ställa in rätt ljudnivå (gain, dB) utifrån den situation och den miljö man befinner sig i. När allt låter bra är du redo att spela in och kan vara trygg i att du kommer få bra ljudkvalitet på din inspelning. 

Apple Lightning

Det medföljer ett litet ljudkort (Røde AI-Micro) som kan ta två ljudingångar och går att koppla via USB-C till Lightning sladd till en Iphone. Alt. Använd en egen adapter till Iphone. Mottagaren kopplas då in i en av ljudingångarna på ljudkortet.

Detta hittar du i väskan

Lånetid

Utrustningen har två veckors lånetid. Du har även möjligheten att förlänga lånet två gånger om ingen står i kö på den. Du förnyar lånet via ditt bibliotekskonto.

Du kan även ställa dig i kö på eller reservera utrustningen genom att söka på "mikrofon" i bibliotekets sök.

Senast uppdaterad