Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Vem kan beställa fjärrlån?

Vår service att beställa fjärrlån från andra bibliotek är i första hand avsedd för studenter och personal vid Högskolan Väst. Du behöver ha ett giltigt lånekort.

Allmänheten hänvisas till sitt folkbibliotek för fjärrlån.
Studerar du på distans hänvisar vi dig först och främst till ditt lokala bibliotek för lån av böcker. Vill du beställa kopior på artiklar gäller samma villkor som för campusstudenter.

Läs mer om särskild service till dig som läser på distans.

Vad kan beställas?

Material som behövs för studier, undervisning och forskning som tillexempel artiklar, böcker, filmer, mm. Varje  beställning av lån från andra bibliotek behandlas också som ett inköpsförslag innan fjärrlånet skickas vidare. Biblioteket kan säga nej till att fjärrlåna in material. Det finns även begränsningar i antal fjärrlån som får beställas

Vad kan inte beställas?
Material som finns på Högskolan Väst men som för tillfället är utlånat lånas inte in. Material som finns på stadsbiblioteken i Trollhättan eller Vänersborg lånas inte in. Material som är fritt tillgängligt på Internet lånas inte in. Vill du beställa skönlitteratur utan studieanknytning hänvisar vi dig till ditt folkbiblioteket.

Allt går inte heller att låna. De flesta biblioteken lånar normalt inte ut:

  • Referensböcker
  • Kurslitteratur
  • Uppsatser
  • Hela tidskriftshäften
  • Filmer

Ibland tillåts inte hemlån utan materialet måste läsas på biblioteket på Högskolan Väst.

Hur beställer jag?

  • Om du beställer fjärrlån ofta är det smidigt att skaffa ett låntagarkonto i Libris och beställa själv. Ditt personnummer fungerar som ditt lånekortsnummer.
  • Om du beställer sällan kan det vara idé att beställa via vårt formulär längst ner på sidan.

För att du ska få meddelande om att boken anlänt till biblioteket måste dina adressuppgifter vara korrekta på ditt bibliotekskonto.

Vad kostar det?
Se bibliotekets prislista

Leveranstid och lånevillkor

Biblioteket kan inte garantera att materialet kommer före ett visst datum. Normal leveranstid är en vecka. Beställningarna är bindande och kan inte avbeställas när biblioteket skickat vidare ditt önskemål.
HV-mailadress ska anges vid alla beställningar

Lånetid och övriga villkor bestäms av utlånande bibliotek. Du som låntagaren är skyldig att se till att du kan återlämna det du lånat så fort det kommer ett krav. För borttappat eller skadat material blir låntagaren ersättningsskyldig.

För att förnya ett fjärrlån, kontakta biblioteket.

När materialet kommer

Beställda böcker kommer och lånas ut på biblioteket på Högskolan Väst. Meddelande om bok skickas ut via e-post eller "vanlig" post.

Artiklar levereras enbart i tryckt form, aldrig elektroniskt. Beställda artikelkopior skickas med post hem till dig, alternativt kan de hämtas i biblioteket. Artiklarna är kopior och får behållas. Kom ihåg att det kostar pengar att beställa artiklar, de kan enklast betalas med kort vid lånedisken.

Personal får sina artiklar i postfacken.

Mer information


Senast uppdaterad av Biblioteket