Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Vem får låna?

Vi lånar in böcker och beställer kopior på artiklar från andra bibliotek åt dig som är student, forskare eller anställd vid Högskolan Väst samt student vid annan högskola/universitet i Sverige. Om du inte tillhör någon av de här grupperna får du i stället vända dig till ditt närmaste folkbibliotek.

Studerar du på distans hänvisar vi dig först och främst till ditt lokala bibliotek för fjärrlån av böcker. Vill du beställa kopior på artiklar gäller samma villkor som för campusstudenter. Läs mer om distansstudier.

Vad kan du låna?

De böcker och artiklar som du beställer ska ha anknytning till dina studier eller till den undervisning och forskning som bedrivs på högskolan. Alla fjärrlånebeställningar betraktas som inköpsförslag.

Böcker som redan finns på biblioteket, men som för tillfället är utlånade, lånas inte in. Reservera boken i vår söktjänst istället. Material som finns på stadsbiblioteken i Trollhättan eller Vänersborg lånas inte in.

Material som finns elektroniskt lånas inte heller in. Externa studenter måste komma hit och logga in på bibliotekets datorer för att komma åt vårt elektroniska material.

En del material går inte att fjärrlåna. Dit hör e-böcker, referenslitteratur, kurslitteratur, hela tidskriftsnummer samt examensarbeten.

Lånetid och leveranstid

Lånetiden för fjärrlånade böcker varierar och bestäms av det utlånande biblioteket. Ofta har du en kortare garanterad lånetid samt en längre tid då du kan behålla boken om inte någon annan efterfrågar den.

I normala fall tar det 3-10 dagar att få fjärrlånen till högskolans bibliotek. Under semestertider och storhelger kan det ta längre tid. Böcker från utländska bibliotek tar längre tid.

Fjärrlånade böcker hämtas och återlämnas på högskolebiblioteket. Detta gäller även för dig som är distansstudent. En del fjärrlån får inte lånas hem utan måste läsas på biblioteket.

Beställda artiklar skickar vi till dig via post tillsammans med information om betalning. Du som arbetar på Högskolan Väst får dina kopior via internposten eller mejl om det är tillåtet. Kopior av artiklar levereras ofta snabbare än böcker.

Kostnader

Artikelkopior kostar 40 kr för studenter på Högskolan Väst, och 80 kr för externa studenter. Betalning sker med swish, kort eller bankgiro.

Förkomna eller skadade fjärrlån ersätts av låntagaren.

Hur beställer jag?

Böcker?

I Libris hittar du litteratur som finns på andra bibliotek i Sverige. Om du beställer fjärrlån ofta är det smidigt att skaffa ett låntagarkonto i Libris och beställa själv. Ditt personnummer fungerar som ditt lånekortsnummer.

Du kan också använda formuläret längst ner på sidan.

Artiklar?

När du vill beställa en artikel behöver du först kontrollera i vår söktjänst om den redan finns på Högskolan Västs bibliotek. I en del fall finns materialet fritt tillgängligt på nätet, så testa gärna att göra en sökning även i till exempel Google Scholar.

Om artikeln inte finns kan du fylla i formuläret så utförligt som möjligt och skicka din beställning. Mailadressen du anger ska vara din privata mailadress som du använde när du registrerade dig till din utbildning.

I våra databaser går det att söka upp artiklar vi inte har tillgång till. Då kan du beställa direkt i databasen genom att klicka på Beställ via biblioteket.

Omlån

Du får ett krav på din fjärrlånade bok när det utlånande biblioteket vill ha den åter. Lämna tillbaka lånet, eller be om förlängd lånetid genom att mejla oss. Du får svar på din förfrågan så fort vi fått besked från långivande bibliotek.

Distans

Detta formulär gäller beställning av artiklar och fjärrlån. Om du som är distansstudent vill beställa hem kursböcker, läs mer på sidan för distansstudier.

Vad vill du beställa?

OBS: Beställningarna är bindande och kan inte avbeställas när biblioteket skickat vidare ditt önskemål.

Artikelkopior kostar 40 kr för studenter på Högskolan Väst, och 80 kr för externa studenter. Betalning sker med swish, kort eller bankgiro.

Vi behöver ditt samtycke till att behandla de uppgifter som du lämnar om dig själv i formuläret. Uppgifterna behövs för att kunna koppla din fråga / beställning till ditt låntagarkonto hos biblioteket. Ditt mejl kommer raderas efter ärendet är slutfört. Läs mer om hur Högskolan Väst behandlar dina uppgifter och vilka rättigheter du har på hv.se/dataskydd

Mer information


Senast uppdaterad
Kontakta webbredaktionen om något inte fungerar på webbplatsen