Antingen stödjer din webbläsare inte javascript, eller är javascript inaktiverat. Denna webbplats fungerar bäst om du aktiverar javascript.

Alla källor du använder dig av ska refereras till. Det finns olika referenssystem och i våra referensguider kan du hitta vilket sätt just du ska referera på. Våra referenssystem är:

Olika sätt att hämta referenser

Det finns olika sätt att hämta en referens på beroende på vilket system/databas du befinner dig i, nedan har vi beskrivit några.

Tänk på när du använder referenstjänster att du alltid måste dubbelkolla de referenser du får. Informationen om artikeln kan vara felaktigt inmatad och då blir det dessvärre också fel i referensen.

Här kan du hämta referenser:

  • Biblioteksdatabasen Libris  har en tjänst de kallar "Skapa referens". Sök reda på den bok du vill referera till, klicka på "Skapa referens" och välj det referenssystem du använder.
  • På samma sätt har en del vetenskapliga databaser en citeringsfunktion där du automatiskt kan skapa referenser.
  • Google Scholar erbjuder också en referenstjänst, den återfinns under tecknet under respektive träff i träfflistan.
  • Microsoft Word har inbyggd referenstjänst men tänk på att den inte alltid är helt pålitlig. Vi rekommenderar inte att använda sig utav denna.

Använda referenshanteringsprogram

Med ett referenshanteringsprogram kan du göra en egen litteraturdatabas av referenser som du sparat ner från olika databaser eller själv skrivit in. Av dessa referenser går det sedan att automatiskt skapa litteraturhänvisningar i t.ex. ett Word-dokument, som i sin tur automatiskt bildar en referenslista.

Det finns flera olika program att använda sig utav

Zotero

Zotero är ett gratis referenshanteringsprogram som hjälper dig att samla in, sortera, infoga dina referenser och skapa en automatisk referenslista.

Karlstad Universitet har bra guider, filmer och information om Zotero som vi på biblioteket rekommenderar dig att ta del av. 

Kontakt


Senast uppdaterad
Kontakta webbredaktionen om något inte fungerar på webbplatsen